3 tips bij een verstopte riolering

Heb jij last van een verstopte riolering en ben je op zoek naar manieren om dit op te lossen? In dit artikel geven we je drie handige tips die je kunt toepassen om een verstopte riolering te ontstoppen en te voorkomen. Bij een ernstige verstopping is het verstandig om contact op te nemen met een professionele rioleringsbedrijf zoals VSR Leidingrenovatie, maar voor lichte verstoppingen kun je zelf aan de slag.

Gebruik een ontstoppingsmiddel 

Een eerste tip om een verstopte riolering te ontstoppen, is door gebruik te maken van ontstoppingsmiddelen. Er zijn verschillende middelen op de markt die je kunt gebruiken om een verstopping te verhelpen. Het is wel belangrijk om te weten dat deze middelen agressieve chemicaliƫn bevatten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid en het milieu. Gebruik daarom altijd beschermende kleding en volg de instructies op de verpakking goed op.

Maak gebruik van een ontstoppingsveer

Het gebruik van een ontstoppingsveer kan een effectieve manier zijn om een verstopping te verhelpen. Voordat je begint met het gebruik van een ontstoppingsveer, is het belangrijk om eerst te achterhalen waar de verstopping zich precies bevindt en wat de oorzaak ervan is. Als je niet zeker weet wat je doet, is het raadzaam om een professional in te schakelen om verdere schade te voorkomen. Wanneer je de verstopping hebt gelokaliseerd, kun je de ontstoppingsveer in de afvoer steken en voorzichtig ronddraaien. Het is belangrijk om niet te veel kracht te zetten en de kabel niet te ver door te duwen, om beschadiging aan de leidingen te voorkomen. Door de kabel op en neer te bewegen en te draaien, kun je de verstopping losmaken en deze naar boven halen. Let op dat je de verstopping niet verder de leidingen in duwt, maar juist naar buiten haalt.

Voorkom verstoppingen

Het voorkomen van verstoppingen is natuurlijk beter dan het moeten oplossen ervan. Om verstoppingen te voorkomen is het belangrijk om geen vet, olie of etensresten door de afvoer te spoelen en geen vochtige doekjes of ander toiletpapier te gebruiken dan wc-papier. Ook het regelmatig reinigen van de afvoer en het doorspoelen met heet water kan helpen om verstoppingen te voorkomen.

Overige tips 

Naast de genoemde tips zijn er nog andere manieren om verstoppingen te voorkomen en te verhelpen. Zo kan het gebruik van een zeefje in de gootsteen of doucheputjes voorkomen dat haren, etensresten en andere vuildeeltjes in de afvoer belanden. Ook het regelmatig laten reinigen van de riolering door een professioneel bedrijf kan helpen om verstoppingen te voorkomen. Zij kunnen bijvoorbeeld met behulp van een camera-inspectie de oorzaak van de verstopping opsporen en deze op een professionele manier verhelpen. Op die manier kun je niet alleen verstoppingen voorkomen, maar ook de levensduur van de riolering verlengen en problemen in een vroegtijdig stadium opsporen en verhelpen.

Wacht niet te lang met actie ondernemen

Het is belangrijk om verstoppingen in de riolering zo snel mogelijk aan te pakken, om verdere schade te voorkomen. Door preventieve maatregelen te treffen en regelmatig onderhoud te laten uitvoeren, kun je problemen vaak voorkomen. Mocht je toch geconfronteerd worden met een verstopping, dan is het altijd verstandig om tijdig contact op te nemen met een professioneel rioleringsbedrijf. Zij beschikken over de juiste apparatuur en expertise om de oorzaak van de verstopping te achterhalen en deze op een effectieve manier te verhelpen. Door te kiezen voor een betrouwbare partner kun je er zeker van zijn dat je riolering in goede handen is en snel weer naar behoren functioneert.